Home > Nieuws > Nieuws vak > Zorg voor vrouwen die besneden zijn: 9 spreekuren VGV in Nederland

In Nederland leven ongeveer 30.000 vrouwen en meisjes die besneden zijn. Dit brengt vaak specifieke gezondheidsklachten met zich mee. Ernstige menstruatieproblemen, infecties (zoals terugkerende blaasontsteking), plasproblemen, pijn, seksuele problemen, psychische klachten en vruchtbaarheidsproblemen  zijn daar voorbeelden van. Vaak kunnen klachten goed opgelost worden als de vrouw de juiste hulp krijgt.

In alle delen van het land is een spreekuur VGV te vinden, speciaal voor vrouwen die besneden zijn. Sinds begin 2018 bestaan er 9 spreekuren, georganiseerd vanuit 11 GGD’en en een CJG. De spreekuurgesprekken vinden vaak in het ziekenhuis plaats of op een van de afdelingen van een GGD, zoals reizigers-vaccinatie of jeugdgezondheidszorg. Soms kan een gesprek ook bij een vrouw thuis plaatsvinden.

Bij een spreekuur vgv kan een vrouw die besneden is een advies krijgen voor haar klachten. Ook is er een luisterend oor en kan zij met haar vragen over besneden zijn terecht. Het spreekuur wordt uitgevoerd door een speciaal rond vgv deskundige verpleegkundige of arts. Aan het spreekuur zijn geen kosten verbonden. Als vervolghulp na de spreekuurgesprekken zinvol is krijgt de vrouw daarover een advies.

De contactgegevens van de spreekuren zijn beschikbaar in een folder.

Bron: Pharos