Home > Nieuws > Nieuws AJN > Wereldgezondheidsdag 2018: Jeugdartsen spreken zich uit voor volledige vaccinatie 

Bij twijfel, vraag!

AJN Jeugdartsen Nederland adviseert ouders hun kinderen volledig te laten vaccineren volgens het schema van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). ‘Deze vaccinaties zijn kosteloos en bewezen effectief in het voorkomen van deze dodelijke ziekten’, zo stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging in haar vandaag – op Wereldgezondheidsdag 2018 –  gepubliceerde ‘Standpunt vaccineren’.

AJN-voorzitter Mascha Kamphuis benadrukt: “Vaccineren moet altijd een weloverwogen besluit zijn van ouders. Bij twijfel vinden wij het vooral belangrijk dat ouders zich veilig voelen om het gesprek met ons aan te gaan.”

Dankzij de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma komen ernstige ziekten en infecties in ons land vrijwel niet meer voor. Deze goede berichten hebben ook een keerzijde. Omdat veel ouders niet meer bekend zijn met ziekten als mazelen en kinkhoest, lijkt er steeds vaker twijfel over de noodzaak tot vaccineren te zijn. Dit leidt dan tot uitstel of afzien van vaccinatie. In Nederland valt dit tot nu toe gelukkig erg mee, maar in andere landen zien we hierdoor dat bijvoorbeeld mazelen weer de kop opsteekt en slachtoffers maakt.
Zonder vaccinaties zouden er jaarlijks in Nederland 30 tot 40 kinderen overlijden. Zonder vaccinatie zouden ook honderden kinderen in het ziekenhuis terecht komen met (blijvend) letsel zoals groei- en ontwikkelingsachterstand, doofheid of onvruchtbaarheid.

Altijd bereikbaar
Mascha Kamphuis: “Naast twijfel over de noodzaak tot vaccineren bestaat er bij ouders soms angst voor bijwerkingen en ongewenste gevolgen van vaccinaties. Jeugdartsen zijn altijd bereikbaar met vragen en voor een extra consult om samen te spreken over vaccineren. Juist ook om de juiste voorlichting te geven en onjuiste informatie die veel op het internet te lezen is te ontkrachten”.

Het Standpunt vaccineren van AJN Jeugdartsen Nederland is te vinden op de website:

Lees HIER het volledige Standpunt.