Home > Nieuws > Nieuws vak > Slechtere glucosehuishouding bij 5-6 jarige kinderen met familie aan vaders en moeders kant met diabetes

Kinderen van 5-6 jaar oud die familieleden (opa’s, oma’s, tantes en ooms) hebben met diabetes aan zowel vaders als moeders kant hebben zelf al een verslechterde glucosehuishouding in vergelijking met kinderen zonder familie met diabetes of slechts aan een kant van de familie. Dit blijkt uit onderzoek van de multi-etnische Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie.

In het onderzoek werden 2226 kinderen zonder familie met diabetes vergeleken met 353 kinderen met diabetes aan moeders kant, 281 kinderen met diabetes aan vaders kant en 164 kinderen met diabetes aan zowel moeders als vaders kant. De kinderen hadden zelf nog geen diabetes en ook hun ouders hadden geen diabetes. De kinderen werden vergeleken op lichaamssamenstelling (BMI, vetpercentage en middelomtrek-lengte ratio), nuchtere glucose en C-peptide (indicator voor insuline) waarden. Geen verschil in lichaamssamenstelling werd gevonden, nadat analyses waren gecorrigeerd voor bijvoorbeeld etniciteit en BMI van de moeder en vader. Wel hadden kinderen die familie hadden met diabetes aan zowel vaders als moeders kant 0,03 nmol hogere C-peptide niveaus in vergelijking met alle andere kinderen. Ook als de analyses werden herhaald in de Nederlandse kinderen vonden we dit verschil. Het was dus geen gevolg van een verschillende etnische samenstelling van de groepen.

De resultaten zouden het gevolg kunnen zijn van zowel een ongezondere levensstijl aan beide kanten van de familie die door wordt gegeven aan het kind, als van meer diverse diabetesgenen aan vaders en moeders kant van de familie.

Diabetes bij oma’s, opa’s, tantes en ooms (2e generatie familiaire belasting) kan gebruikt worden om kinderen te identificeren die een hoger risico lopen op een slechtere glucosehuishouding en mogelijk diabetes in de toekomst.

Het volledige artikel is te lezen via http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1262363617300071. Vragen naar aanleiding van dit artikel kunnen gericht worden aan Adriëtte Oostvogels (a.oostvogels@amc.nl)