Home > Nieuws > Nieuws vak > Relatie antibiotica en astma / eczeem

Antibioticagebruik op jonge leeftijd (o-2 jaar) leidt mogelijk tot de ontwikkeling van astma en eczeem bij kinderen. Omgevingsfactoren zijn niet van invloed, evenmin als genetische factoren. Dat blijkt uit masteronderzoek van Chantal Kats waarvoor zij de Leo Meijler Prijs voor beste scriptie op het gebied van geneesmiddelveiligheid ontving.

Nederlands Tweelingen Register

Chantal Kats onderzocht in hoeverre het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd (0-2 jaar) kan leiden tot het ontwikkelen van astma of eczeem. Dankzij de gegevens van tweelingen in het Nederlands Tweelingen Register kon er in de analyses gecorrigeerd worden voor genetische en omgevingsfactoren.

Oorzakelijk verband antibiotica en astma/eczeem?

Het onderzoek is verricht in samenwerking met de afdeling Longgeneeskunde van het AmsterdamUMC. De resultaten suggereren dat het aangetoonde verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het ontwikkelen van astma en eczeem niet door omgevingsfactoren en genetische factoren beïnvloed wordt. Mogelijk leidt antibioticagebruik op jonge leeftijd tot de ontwikkeling van astma en eczeem bij kinderen.

Prijs voor beste scriptie

Aan het onderzoek van Kats is de Leo Meijler Prijs toegekend voor beste scriptie op het gebied van geneesmiddelveiligheid. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste scriptie of publicatie op het gebied van geneesmiddelveiligheid aan een student farmacie, geneeskunde of gezondheidswetenschappen. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Bijwerkingenfonds en is vernoemd naar prof. Leopold Meijler, pionier in het onderzoek naar de bijwerkingen van geneesmiddelen en de auteur van het standaardwerk ‘Side Effects of Drugs’ dat voor het eerst in 1951 gepubliceerd werd.
Bron: Nederlands Tweelingen Register