Home > Nieuws > Nieuws AJN > Ook jeugdartsen steunden aangifte tegen tabaksindustrie; helaas geen vervolging

“Jeugdartsen, verenigd in AJN Jeugdartsen Nederland, willen bijdragen aan een gezonde jeugd en daarom steunden we van harte de aangifte tegen de tabaksindustrie!”
(13 februari).

Helaas werd een aantal dagen later duidelijk dat ‘binnen de huidige wet- en regelgeving het OM geen mogelijkheden ziet voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten’
(22 februari KLIK HIER)

Jeugdartsen zetten zich dagelijks in om het roken onder de jeugd te voorkomen en te stoppen. Hoe jonger kinderen beginnen met roken, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen als ze ouder zijn. Het merendeel van de volwassen rokers is begonnen voor het achttiende jaar. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de gezondheidsrisico’s!

Doel: een rookvrije generatie!
Het echte rookvrij opgroeien start natuurlijk al in de buik. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt tal van risico’s op de gezondheid van het kind. Het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. De kans dat het kind later zelf gaat roken neemt ook nog eens toe.

Het streven anno 2018 is een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden, moeten niet ‘meeroken’ of zelf gaan roken. Binnen dit streven past natuurlijk onze steun aan de aangifte tegen de tabaksindustrie en het gezamenlijk aanpakken van deze bron, die jongeren willens en wetens verslaafd maakt.

AJN Jeugdartsen Nederland vertegenwoordigt ruim 1250 jeugdartsen.

KLIK HIER VOOR HET PERSBERICHT Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG)*, bedrijfsartsen (NVAB) en verzekeringsartsen (NVVG). *Tot de Artsen Maatschappij  en Gezondheid behoren ook de jeugdartsen.