Home > Nieuws > Nieuws vak > Badeendjes met logo Rookvrije Start

Uit de verkenning die het Trimbos-instituut in 2017 heeft uitgevoerd (2017) bijna dat bijna de helft van de JGZ-professionals behoefte heeft aan tools / gadgets om het gesprek over stoppen met roken op gang te brengen.

Laagdrempelig
Dit was aanleiding voor het Trimbos-instituut om badeendjes met het Rookvrije Start-logo te verspreiden. JGZ-professionals kunnen hiermee laagdrempelig het gesprek aangaan over stoppen met roken of rookvrij blijven na de zwangerschap.

Vrijwel kosteloos
De badeendjes zijn te bestellen via DE VOLGENDE LINK. Je betaalt dan alleen verzendkosten (2,50 euro voor 1 zak met 20 badeendjes).

Gesprek en doorverwijzen
Hoe je het gesprek over stoppen met roken het beste kunt aanpakken en naar wie je rokende ouders kunt doorverwijzen, lees je in de nieuwe handreiking Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0- 12 jaar). De informatie in deze handreiking is gebaseerd op de lesstof uit de multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start.

We adviseren alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders over roken, om deze e-learning te volgen. De e-learning is geaccrediteerd door V&VN (4 punten) en AbSg (3 punten). Kijk HIER voor meer informatie over de e-learning en handreiking op  In de toolkit op deze website vind je ook andere ondersteunende materialen, zoals een bureaukaart met een stappenplan en voorbeeldzinnen.