Home > Nieuws > Nieuws AJN > AJN ondertekent Manifest voor Leefstijlgeneeskunde

Het draagvlak voor leefstijl als onderdeel van behandeling in de curatieve zorg groeit in Nederland. Eind maart 2018 is in verschillende nationale kranten het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde verschenen.

Insteek Manifest
Alle ondertekenaars van het Manifest bundelen hun krachten om de zorg voor leefstijl-gerelateerde aandoeningen in Nederland radicaal te veranderen. Het aannemen van de motie zien zij als begin.
Het Manifest onderstreept zowel het grote belang van leefstijlgeneeskunde als ook hoe suboptimale financiële prikkels radicale verandering van het zorgsysteem nog tegenhouden.

Pers en wetenschap
Klik hier voor een link naar opiniestukken + een uitgebreidere, wetenschappelijke versie van het manifest (het blauwe kader aan de linkerzijde van de pagina)

Achtergrond
Het Manifest begon met zo’n 20 bevlogen auteurs die het veelal op persoonlijke titel en los van hun dagelijkse bezigheden hebben gepubliceerd in vier kranten. Naast een aanmoediging bedoelden de auteurs het Manifest als een invitatie voor discussie op inhoudelijke gronden, met het oog op een gezond en vitaal Nederland tegen aanvaardbare kosten. Zorgverzekeraars, overheden of fabrikanten waren en zijn niet inhoudelijk of financieel betrokken bij het manifest.
De auteurs waren bereid het Manifest verder te brengen en te laten uitgroeien tot een breed gedragen pleidooi. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijl Geneeskunde NILG heeft het Manifest geadopteerd in afstemming met de oorspronkelijke auteurs en zonder externe subsidie of financiering. Het aantal ondertekenaars is inmiddels de 1000 gepasseerd en bestrijkt een divers palet aan personen en organisaties.

Politiek en toekomst
Als reactie op dit Manifest heeft de Tweede Kamer op 24 april 2018 een motie aangenomen waarin VWS wordt verzocht een onderzoeksagenda voor Leefstijlgeneeskunde te ontwikkelen.
Om het potentieel van leefstijlgeneeskunde echt te benutten is meer politieke realisatiekracht en leiderschap nodig. De oorspronkelijke auteurs en ondertekenaars roepen dan ook de drie bewindslieden van VWS en het parlement op om vol in te zetten op (curatieve) leefstijlgeneeskunde.

Voor meer informatie: beleid@ajnjeugdartsen.nl