Home > Nieuws > Nieuws vak > 8e Arts en leefstijl congres over de eerste 1000 dagen: waar was jij?!

Door: Petra Bartels Jeugdarts Adolescenten GGD Amsterdam / Wico Mulder Jeugdarts en adviseur NCJ

Het 8e Congres Arts en Leefstijl (voorheen Arts & Voeding) stond geheel in het teken van de eerste 1000 dagen. “Het effect van voeding en leefstijl op de eerste 1000 dagen (voor de conceptie, tijdens de zwangerschap en in de eerste twee levensjaren) is zo groot, dan kunnen we moeilijk overschatten”, aldus bioloog Tessa Rosenboom.

Ondersteun bij adaptie gezonde leefstijl
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl reeds voor de conceptie de kans vergroot om zwanger te raken. Dit geldt zowel voor de vrouw als ook voor de man.
Concreet: niet roken en drinken, voldoende beweging, gezonde voeding en een gezond gewicht.Aangezien de meeste ouders na een eerste kindje nog een kind wensen, ligt hier een belangrijke rol voor de JGZ in de vorm van voorlichting. De eerste twee levensjaren van een kind zijn cruciaal in de verdere ontwikkeling. Hier ligt de basis van de adaptatie van een gezonde leefstijl. Goede voorlichting rondom een gezonde leefstijl gegeven door de JGZ (0 – 23) is hierbij onmisbaar!

JGZ best bewaarde geheim?
Wat mij verbaasde is dat een kinderarts op het podium het gave verhaal vertelde over ons vak, ‘het verhaal’ wat toebehoort aan een CB-arts (ik weet het; dat is een jeugdarts). Ik noem dit ‘de kaas van het brood eten’. Ik snap dat het in de uitvoering razend druk is, maar als we niet aanwezig zijn op deze bijeenkomsten, mis je kennis en aansluiting. Tijdens het congres werd er herhaaldelijk opgeroepen de verbinding aan te gaan met de sociale geneeskunde. Prof. Dr. Annemieke Hoek plaatste het zelfs op een sheet. So let’s speak up and join!

Volgend jaar zijn we toch allemaal gewoon aanwezig om ons bij te laten bijscholen met ‘state of the art‘ kennis?!

Als we ‘gevangen’ blijven in onze eigen wereld, zal JGZ het beste bewaarde geheim van Nederland blijven …

MEER INFORMATIE