Home > Agenda > Professionele nabijheid: zoek de ingang in de omgang
29 juni, 2017
van: 10.00 tot: 16.30
Jaarbeurs, Utrecht

Jarenlang werd er in de hulpverlening vooral gepraat over professionele afstand, maar werd daardoor het kind niet met het badwater weggegooid?

Professionele nabijheid is juist verschrikkelijk belangrijk voor de manier waarop je je werk als hulpverlener, behandelaar of begeleider doet. Een goede relatie met de cliënt is immers een zeer belangrijke randvoorwaarde voor geslaagde hulpverlening. Diverse onderzoeken laten daarnaast zien dat er twee belangrijke succesfactoren voor nagenoeg elke interventie zijn: de motivatie van de hulpvrager om te veranderen en de kwaliteit van de relatie met de hulpverlener.

Het “er zijn” voor je cliënt is de laatste tijd ook weer terug te zien in verschillende hulpverleningsmethoden, zoals bijvoorbeeld de presentietheorie. Naast de persoon gaan staan en doen wat nodig is, is helemaal terug van weggeweest. Daarvoor is het van belang dat je de ingang zoekt in de omgang met deze mensen.

Maar hoe doe je dat? Wat zeg je wel en niet over jezelf? Wanneer ben je wel en niet bereikbaar en onder welke voorwaarden? Hoe kom je dicht bij zorgmijders te staan? Hoe win je het vertrouwen van mensen met een LVB of migrantengezinnen? En niet onbelangrijk: waar trek je de grens?

Op het congres over professionele nabijheid gaan experts uit wetenschap en praktijk in op de mogelijkheden om de ingang bij soms moeilijke doelgroepen, te zoeken in de omgang met hen.

Informatie en inschrijven (Euroregionaal Congresbureau)