Home > Agenda > Overig > De jeugdarts: sleutelrol bij verzuimbeleid
21 maart, 2018
van: 9.30 tot: 16.30
Utrecht

Als arts in de jeugdgezondheidszorg werk je onder meer aan de aanpak van ziekteverzuim onder jongeren. Wil jij leren hoe je scholen hierin begeleidt? Hoe je ziektebeelden herkent die aanleiding geven tot verzuim? Hoe je een verzuimgesprek voert en een re-integratieplan opstelt? Doe dan deze tweedaagse module De jeugdarts: sleutelrol bij verzuimbeleid.

Leer ziektebeelden herkennen en verzuimgesprekken voeren

Deze module is een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

We starten de module met het bespreken van de rol van de school en de jeugdarts bij de aanpak van verzuim. Daarna gaan we dieper in op specifieke problemen en ziektebeelden die aanleiding geven tot het verzuim. Zijn er patronen bekend, zoals terugval, etc.? En welke re-integratieadviezen kun je geven?

Tijdens de tweede moduledag oefen je in het voeren van verzuimgesprekken met ouders en jeugdigen. Daarbij leer je hoe je verzuim op een goede manier bespreekbaar maakt. Ook leer je hoe je de school helpt in het uitvoeren van de aanpak van ziekteverzuim.

Tussen beide moduledagen loop je een halve dag stage bij een bedrijfsarts of een ervaren jeugdarts. Dan observeer je je collega bij een verzuimgesprek.

Het onderwijs interactief en je kunt eigen casuïstiek inbrengen.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • heb je inzicht in de ziektebeelden die direct te maken hebben met schoolverzuim.
  • kun je ziekteverzuimgesprekken voeren met ouders en jeugdigen.
  • weet je hoe je met scholen kunt samenwerken bij de aanpak van ziekteverzuimbeleid.
  • kun je een re-integratieplan opzetten.

Meer informatie: NSPOH