Home > Agenda > Overig > Congres – Verslavingsproblematiek
14 maart, 2019
van: 10.00 tot: 16.30
Pullman Cocagne, Eindhoven

Doe mee:


[contact-form-7 404 "Not Found"]

Het congres over verslavingsproblematiek staat dit keer in het teken van verslavingsproblematiek bij tieners en jongvolwassenen.

Experimenteren hoort bij de adolescentie. Dat neemt echter niet weg dat gebruik van alcohol en drugs – maar ook bijvoorbeeld gaming en social media – juist in deze leeftijdsfase lelijk uit de hand kunnen lopen. In de adolescentie wordt de leefwereld van jongeren steeds groter en neemt de hoeveelheid vrijheid die zij ervaren toe. Tegelijkertijd neemt de ouderlijke controle af en de invloed van leeftijdsgenoten toe. Tel daar een onvolgroeid brein bij op en alle ingrediënten voor een probleem zijn aanwezig.

Maar wat is nog normaal experimenteergedrag en wanneer verandert het in risicogedrag of zelfs een verslaving? Hoe herken je deze problemen bij jonge mensen en hoe maak je ze bespreekbaar? Hoe doe je dat bij jongeren met een laag IQ, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid? Pak je het anders aan wanneer jongeren uit een migrantengezin afkomstig zijn? Wat als jongeren een psychiatrisch probleem hebben, zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme of een depressie? Hoe ondersteun je ouders in het omgaan met deze problematiek? Hoe werken diverse genotsmiddelen eigenlijk en hoe houd je daar rekening mee in de hulpverlening aan deze jonge mensen? Hoe motiveer je ze voor verandering?

Informatie en inschrijven