Home > Agenda > AJN-NVK dag 13 juni 2018
13 juni, 2018
Papendal, Arnhem,

INSCHRIJVEN NU MOGELIJK!

ACTUELE PROGRAMMA: FOLDER!

Accreditatie
Aangevraagd bij AbSG, VSR en kwaliteitsregister V&V

Kosten
Prijs dagprogramma Jeugdartsen en overige JGZ-professionals (excl. avondprogramma): € 150,- Bij inschrijving na 23 mei worden 50,- administratiekosten in rekening gebracht.

INHOUD
Voor de derde keer organiseren AJN en NVK een gezamenlijke symposium op het NVK Congres. Op woensdag 13 juni ontmoeten jeugdartsen en kinderartsen elkaar in Papendal op en rond het AJN NVK Symposium over ziekteverzuim, sexting en drugsgebruik.

Jeugdartsen kunnen behalve het AJN NVK Symposium ook de volgende onderdelen bijwonen:

 • Vóór het symposium: Simon van Creveld Lezing door Prinses Laurentien;
 • Nà het symposium: voordracht van Joyce Sombroek, semi-arts kindergeneeskunde en oud- keepster van het Nederlands hockeyteam.

De onderwerpen van het AJN NVK Symposium:

 1. Ziekteverzuim – gemiste lessen, gemiste kansen
  Jongeren die regelmatig ziek thuisblijven missen niet alleen onderwijs, maar ook de dagelijkse gang naar school en aansluiting bij klasgenoten. Voor jongeren met bepaalde (chronische) klachten is het daarom vaak beter om juist wèl naar school te gaan. Met een goed plan op maat, in overleg met school, kinderarts, ouders en kind, is vaak meer mogelijk dan je denkt. Van jeugd- en kinderartsen vraagt dit wel om een actievere benadering richting school en ouders en een goede onderlinge samenwerking.
 2. De risico’s van sexting
  Tieners gaan op sociale media op zoek naar hun grenzen, ook op seksueel gebied. Dat kan leuk zijn. Maar als beelden zonder toestemming verspreid worden, kan dat met name jonge meiden in grote problemen brengen. Hoe kunnen jeugdartsen en kinderartsen slachtoffers herkennen, wanneer moeten alle alarmbellen gaan rinkelen en wat kun je dan doen? En wat kunnen we op het gebied van preventie betekenen? Sprekers zijn klinisch psycholoog Iva Bicanic en ervaringsdeskundige Merel van Groningen.
 3. Drugs – de wereld van de gebruikende jeugd
  Hoe ziet een jongere onder invloed van XTC de wereld op een festival? Wat zijn precies de risico’s van lachgas? Hoe herken je de symptomen van een combinatie van middelen? Laat u meenemen in de wereld van de gebruikende jeugd. Wat zijn de ontwikkelingen anno 2018, welke gezondheidsproblemen zijn er en wat kunnen we doen aan preventie en voorlichting. Ook aandacht voor zeer jonge kinderen, want de kiem voor slechte gewoontes of grensoverschrijdend gedrag wordt vaak al op jonge leeftijd gelegd.

Voor sprekers: zie pagina 14 van het congresmagazine 2018. Blader ook rustig door dit magazine voor info over de andere (NVK-)dagen!

Doelgroep
Jeugdartsen, kinderartsen, jeugd- en kinderverpleegkundigen en overige professionals in de zorg rond kind en jeugd. Tevens zijn zij die hiervoor in opleiding zijn en overige belangstellende uit Nederland en Vlaanderen van harte welkom.