Home > Agenda > 2e editie Vroeglezing: Hechting ouder-kind in nieuw perspectief
29 maart, 2018
van: 15.00 tot: 20.00
Utrecht

Doe mee:


‘Hechting ouder-kind in nieuw perspectief’ is de titel van de tweede editie van de VROEG-lezing op 28 maart 2018. Deze wordt verzorgd Paulien Kuipers, met aansluitend een netwerkdiner.

Veel jonge kinderen groeien op vanuit een onveilige verbinding met hun ouders. De eerste zorg van jeugdartsen, IMH-specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals is: hoe helpen we ouders en kind om nader tot elkaar te komen? Wat is er nodig om de band tussen hen harmonieus en veilig te maken?

“Soms lukt dat niet”, vertelt Paulien Kuipers, directeur van Stichting Kinderleven en auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’. “Te veel factoren zorgen voor blijvende onveiligheid. Geldproblemen, verslavingsproblemen of relatieproblemen van de ouders kunnen bijvoorbeeld leiden tot een scheiding, verwaarlozing van het kind of uithuisplaatsing van het kind.”

Kinderen worden door deze gebeurtenissen vaak lang in de wachtstand gezet. “Ze zijn dan bezig met vragen als ‘Wanneer houden papa en mama op met ruzie maken zodat ik weer veiliger door kan met mijn leven’ of ‘Wanneer kan ik terug naar huis of naar lieve pleegouders?’. Dat zet een rem op hun ontwikkeling.”

Hechtingsproces bevorderen

In haar lezing bespreekt Kuipers de mogelijkheden van jeugdhulpverleners om een positieve bijdrage te leveren aan het hechtingsproces tussen ouder en kind. “Allereerst ten aanzien van het versterken van de ouder-kindrelatie, daar worden vaak kansen gemist. Daarnaast is er nog te weinig oog voor het ‘afhechten’ zodat een kind zich weer verder kan ontwikkelen. Aan- en afhechten zijn beide belangrijk. Speciale aandacht besteed ik ook aan de taal: welke woorden zijn helpend, welke juist niet?”

Zie hier voor meer informatie, kosten en inschrijven