Wat doet de jeugdarts

In Nederland werken circa 1300 jeugdartsen, veelal in de jeugdgezondheidszorg (JGZ), zoals bij het consultatiebureau, op school, bij de GGD, of bij het CJG, in het asielzoekerscentrum, het jeugdteam of bij de gemeente. En soms in een specifiek zorgveld: onder meer de kinder- en jeugdpsychiatrie, het revalidatiecentrum of een polikliniek voor prematuren.

Alle kinderen in beeld

De jeugdgezondheidszorg is de enige partij in Nederland die alle kinderen van 0-18 jaar in beeld heeft door de diverse contactmomenten. Dit volledige beeld is uniek en erg nuttig bij het duiden van bijvoorbeeld ontwikkelingsproblematiek. De kennis en expertise van de jeugdarts waarborgt de medische kwaliteit van zorg.

Het vak van jeugdarts is heel breed. Alle kinderen worden binnen de JGZ door onder andere een jeugdarts gezien. De jeugdarts is laagdrempelig bereikbaar voor ouders en jeugdigen, en staat naast ouders. Door groei en ontwikkeling te volgen, te onderzoeken, vragen te stellen, te luisteren en de leefomgeving van het kind te betrekken kan de jeugdarts breed helpen. De jeugdarts is bekend in de wijk en op scholen en werkt op het snijvlak medisch en sociaal domein. De jeugdarts kan adviseren, geruststellen (normaliseren) en zo nodig toeleiden of verwijzen naar passende (medische) hulp. De jeugdarts richt zich niet alleen op ziekte, maar juist op het voorkomen van ziekte. Zo draagt de jeugdarts bij aan gezond, veilig en kansrijk opgroeien.

De jeugdarts combineert kennis uit de spreekkamer met medische kennis en beleidskennis. Hierdoor kunnen jeugdartsen beleidsadviezen geven over welke hulp, ondersteuning of zorg er in een bepaalde regio specifiek nodig is. Door samen te werken met andere zorgprofessionals, de gemeente en beleidsmakers draagt de jeugdarts bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.

Samen voor een gezonde jeugd

De jeugdarts signaleert gezondheidsverschillen onder jeugdigen en gezinnen en verdiept zich in de maatschappelijke veranderingen die de gezondheidsverschillen beïnvloeden. Zij maakt zich sterk om gezondheidsverschillen te verkleinen, waardoor ieder kind zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgt op een gezond leven. Dit doet de jeugdarts samen met de jeugd zelf, de ouders en partners in de maatschappij.

In het visiedocument ‘Samen voor een gezonde jeugd‘ worden vijf rollen beschreven van waaruit jeugdartsen hun werk doen. Deze zijn:

  • Medicus
  • Verbinder
  • Duider
  • Richtinggever
  • Vernieuwer

Wat doet een jeugdarts?

In deze video (5 minuten, 2018) staat de jeugdarts centraal, om in beeld en woord te laten zien wat een jeugdarts zoals kan doen.