Home > Opinie > Blog > Present it with a Prezi

Prezi is een online presentatie tool, die je helpt om een verhaal visueel te vertellen. Je kent deze presentaties natuurlijk van de AJN-dagen. Op zich zijn ze heel gemakkelijk en snel in elkaar te zetten. Ik zal hier enige tips and tricks uit de doeken doen. Met Prezi kan iedere jeugdarts zijn voordeel doen. Er zijn voor- en nadelen aan elke tool, natuurlijk geldt dat ook voor Prezi. Toch hoop ik dat je het een keer gaat proberen, al is het maar om te ervaren waarom het de nieuwe standaard is.

1. Aanmelding
Om een Prezi te maken moet je je aanmelden. Op www.prezi.com kan dit met een Facebook of LinkedIn account, die je dan ook kunt koppelen aan je presentaties. Aan te raden is om een student and teacher-account aan te vragen. Kijk bij ‘Get started’. Gebruik hiervoor de e-mail van je organisatie. Hiermee heb je gratis toegang tot meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de privacy-setting om niet standaard alles online te zetten.

2. Path
Na het inloggen begin je met ‘create a new prezi’. Je kunt kiezen uit een template of een blanco pagina. Een template biedt al een uitgestippeld pad (path), waarin je de info zet. Het starten met een blanco pagina geeft je meer vrijheid, maar is iets meer werk. Door verschuiving van je gezichtsveld beweeg je je over een groot virtueel vlak, een soort moodboard. Daarop plaats je al je informatie en je zoomt in van de ene naar de ander plaats. De volgorde staat in het pad dat je volgt.

Met ‘edit path’ linksonder kun je je pad bepalen. Dit wordt aangegeven via lijntjes. Het verzetten van dia’s kan door te schuiven.

Toevoegen van dia’s doe je met ‘circle frame’ (aan de linker-bovenzijde). Frames verschuif je met het handje en frames kun je naar wens aanpassen door ze te selecteren. Let wel dat dia’s niet naast elkaar, maar ook in of over elkaar kunnen vallen. Je kunt het gezichtsveld ook laten draaien, pas daarbij op dat je niet je doel voorbij schiet!

Bij de gevorderde Prezi begin je met het vullen van je moodboard met plaatjes en video (via insert), het path volgt de natuurlijke lijnen van je verhaal.

3. Zooming
Een groot voordeel van een Prezi is: zooming. Je hebt een flink bord met op verschillende plaatsen de gezichtsvelden. Je kunt tijdens de presentatie het path volgen, maar ook van plaats-naar-plaats verschuiven. Klik op een willekeurige video en die kan je op dat moment tonen. Is er een vraag waar je even op in wil gaan, dan kun je dat specifieke stuk in je presentatie oppakken.

Advies voor het zooming: maak niet te grote stappen tussen dia’s. En pas op voor teveel schuiven en draaien …

De achtergrond van je Prezi – waarover je heen zoomt – kun je aanpassen. Doe dit via: customize. Let op dat de achtergrond een goede resolutie heeft. Met ‘advanced options’ kun je de achtergrond driedimensionaal maken wat een effect geeft van ‘vliegen’ door de achtergrond(en).

4. Samenwerken
Het beste van een Prezi is dat het net als google drive in de cloud staat. Hierdoor is het overal bereikbaar, je kunt je presentatie waar dan ook aanpassen. Tegenwoordig zelfs via de mobiele apps (android heeft alleen een viewer). Je bent nooit meer je usb-stick vergeten en het is altijd mogelijk om ‘m offline te downloaden.

Door mensen toe te voegen kun je samenwerken en presentaties delen. Je ziet van elkaar wat de ander gaat vertellen en voegt in je eigen hoekje jouw verhaal toe. Hier komt ook je student-account van pas. Daarmee kun je de presentatie op ‘privé’ zetten en alleen delen met de personen die jij toelaat. Standaard kan iedereen je presentatie inzien, hergebruiken en verwerken in zijn eigen presentatie.

5. Explore
Omdat alle Prezi-presentaties online staan (en grotendeels open), is er ook heel veel informatie beschikbaar. Zo kun je online presentaties vinden over vaccinaties, ziekteverzuim, preventie en nog veel meer. Ook presentaties over hoe je een Prezi maakt. Ga naar ‘exploren’ en kijk wat je tegenkomt.

6. Learn and support
Bij de ‘learn en support’ staan drie YouTube filmpjes met de beginners-tutorial ‘hoe maak je een Prezi’. Daarnaast heb je de community, een forum waar je al je vragen kwijt kunt. Ook is er de knowledge base, wat een verzameling is van filmpjes en tekst als een soort Q&A.

Eigenlijk zou dit het beginpunt moeten zijn voor je eerste Prezi.

Succes en bij vragen ben ik altijd bereikbaar

Pim Jansen, pim@artsenjgz.nl